Monday, December 2, 2013

Pink and Red? Yes, Pink and Red


Last Saturday was a happy little shopping day for me. Went to the Yayasan Shopping Complex with cousins and aunties. Had a quick Dim Sum lunch and then did our ronda-ronda. 

I treated myself with a nice pair of red wedges... Something nice to wear for work or jalan-jalan. Cheap, but yet stylish and comfortable.

Hmmm, that's not only it! I bought new lipsticks too. Well, I have always wanted to get shocking colour but too nervous to try them on me. But i just headed for it. Bought them from Face Shop, one dark pink and one dark red colour. They were really gorgeous and my cousin said they looked good on me. Awesome.




What a great day, I had!


Now, let's have a peep into my recipe file. Today I'm sharing with you my Nasi Tomato. It's almost the same as other nasi tomato recipes, but this is my own version, and I call it Nasi Tomato Sinar. Menu ini adalah favourite my Cahaya and permata-permata hati kesayangan kami. Selalunya nasi tomato akan dihidangkan setiap dua minggu sekali, dan akan dihidang bersama paceri nenas dan ayam masak merah. And this is what yang sering kami hidang waktu Hari Raya Open house :-)


Hidangan kegemaran sekeluarga dihujung-hujung minggu





Resipinya:

Untuk hidangan 5 - 8 orang:
5 cawan beras Basmathi (Nasi akan jadi cantik jika dicampurkan sedikit dengan beras wangi.
Saya campurkan  1 1/2 cawan beras wangi dengan 3 1/2 cawan beras basmathi)
Air secukupnya - Mesti dilebihkan sedikit kerana beras basmathi agak kering.

Bahan-bahan Tumis:
2 - 3 sudu makan campuran tumis 5 sekawan*
Daun ketumbar
Hirisan buah tomato
1 sudu makan penuh rempah serbuk ketumbar - (Boleh gunakan serbuk kurma sebagai pengganti) 
1/2 - 3/4 cawan sos tomato puri arau tomato sos
Kayu manis & buah pelaga
Garam secukupnya
Serbuk MAGGI secukup rasa (Boleh juga gunakan kiub stok ayam)

Minyak sapi (Ghee) untuk menumis - Saya campurkan minyak jagung dan sedikit minyak sapi (dalam sesudu makan penuh)

Lada hijau - belah empat
Hirisan halus bawang besar
Daun pindan diikat (Jika tiada daun ketumbar)

Nota:
Campuran tumis 5 sekawan adalah nama yang saya panggil untuk bahan tumis dalam masakan harian saya - Bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia dan serai yang telah dihiris dan diblender halus.

Saya memasak menggunakan rice cooker, lebih mudah. Panaskan minyak yang dicampur dengan minyak sapi. Bila sudah panas, tumiskan semua bahan-bahan tumis sambil digaul rata. Masukkan lada hijau, hirisan bawang besar dan daun pandan/daun ketumbar. Gaul lagi hingga tumisan naik bau dan sebati elok rupanya.

Cuci beras dengan bersih, dan toskan.

Masukkan beras yang sudah dicuci, gaul rata. Masukkan air - sukatan airnya: sama dengan jumlah beras (ikut cawan) tapi perlu ditambah lagi sikit airnya, supaya nasi tidak mengering. Biarkan hingga masak nasi tomatonya. Titis dengan sedikit air mawar jika suka. Hias dengan kismis dan gajus goreng, hidangkan.

Selamat Mencuba!


~  Sinar