Friday, August 23, 2013

Sunyi Bila You Tiada



Biasalah… memang sunyi kalau orang yang kita paling sayangi tidak ada disisi. Jauh dimata. Kata orang, jauh dimata dekat dihati.

Bagaimana ‘sakit’ pun berjauhan, masih perlu berminda positif. Segala yang berlaku dalam yang dinamakan kehidupan adalah ketentuanNya. Selagi kita masih bernyawa, selagi itu kita harus akur dengan apa yang telah dilakarkan. Dalam masa yang sama, kita perlu sentiasa berusaha, berusaha untuk menjadi lebih baik. Lebih baik dari perjalanan-perjalanan semalam, lebih baik dari sebelumnya. Bagaimana caranya? Semuanya terletak pada diri kita sendiri. Dan semuanya itu adalah pilihan kita, our choices.

Perlu diingat, setiap pilihan ada natijahnya, atau ‘consequences’. Kita harus akur dengan natijah yang terhasil daripada pilihan kita sendiri. Elok pilihan kita, maka eloklah natijah yang bakal diterima dan begitulah sebaliknya.

Zaaasspp!!  Sekarang scene bertukar, hehe… Jom bicara tentang menu masakan. Pilihan menuku hari ini cukup simple. Sibungsuku, Fatima berkata “mummy, lama sudah inda makan kurma telur… Tesliur Timah ehhh…”.

Kurma telur… Hmmmm, memang mudah tapi sedap. Saya pun terus ke ‘khazanah’ rempahku di dapur, untuk melihat kalau-kalau rempah kurma masih ada. Ternyata my baby takkan hampa!

Dan hasilnya …. Walaaa!


 Kurma Telur


 



4 biji telur yang direbus keras - Kupas kulitnya dan ketepikan

Bahan tumis:
Campuran tumis 5 sekawan (Bawang besar, bawang merah, bawang putih, serai dan halia - semua dikisar halus)*
Serbuk kurma*
Sedikit air*

* Campur untuk dijadikan kurma paste.

Rempah tumis 3 sekawan (Kayu manis, bunga lawang dan pelaga)
Santan
Daun ketumbar
Garam dan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis

Hiasan:
Carrot yang dipotong-potong
Kentang


Caranya - Tumis pes tumisan dalam minyak yang panas, kacau hingga naik wangi. Masukkan rempah 2 sekawan. Masukkan santan, separuh dari daun ketumbar, kentang, carrot, garam dan perasa. Jika terlalu pekat, tambahkan air. Biarkan mendidih sambil dikacau-kacau. Masukkan telur dan lebihan daun ketumbar. Biar sebentar dan angkat. Hidang bersama nasi.

~ Sinar